Tuesday, December 31, 2013

11 Langkah berjimat

Kuching: Jabatan dan agensi kerajaan telah diarah mengambil langkah berjimat cermat dalam semua aspek pengurusan dan proses pentadbiran, termasuk perbelanjaan pegawai ke luar negara. 

Ia berikutan langkah kerajaan mengurangkan subsidi bahan api yang bukan sekadar menuntut rakyat berjimat cermat, malah turut dijadikan amalan oleh semua jabatan dan agensi kerajaan. 
Ketua jabatan sudah dimaklum Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa, berkata beliau sudah memaklumkan kepada semua ketua jabatan berhubung arahan berkenaan. 


“Kita memang mempunyai peraturan di semua jabatan untuk mengamalkan langkah berjimat cermat sebelum ini dan langkah ini wajar diteruskan terutama ketika kos bahan api negara semakin meningkat. 

“Semua ini adalah kesan limpahan ekonomi negara yang berkait rapat dengan sektor ekonomi, peruncitan serta perhotelan. 

“Semua perlu bergerak kerana ia membantu pertumbuhan ekonomi negara,” katanya selepas menyertai Larian Hari Malaysia Majlis Sukan dan Kebajikan Anggota Kerajaan (MAKSAK) 2013 di Le' Park, di sini semalam. 

Hadir sama Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohamad Zaidi Zainal dan Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak, Tan Sri Mohamad Morshidi Abdul Ghani yang juga Yang Dipertua MAKSAK Sarawak. 
Mengulas kemungkinan jabatan kerajaan mengurangkan penganjuran majlis di hotel dan memadai diadakan di pejabat sahaja, beliau menegaskan, tidak semua jabatan kerajaan boleh berbuat demikian. 

Utama langkah berjimat 

“Masing-masing mempunyai kementerian dan bajet sendiri. Bagaimanapun, dalam hal ini semua ketua jabatan perlu mengambil perhatian. 

“Bukan kita kata tidak boleh meneruskan majlis di luar tetapi berjimat cermat perlu diberi keutamaan. 

“Terpulang (kepada jabatan masing-masing) kerana kita tidak boleh mengurangkan terus. 

“Jika tempat bagi penganjuran satu-satu majlis sudah ditetapkan, maka perlu diteruskan,” katanya. 

Beliau juga berkata, langkah penjimatan perlu dipraktikkan semua penjawat awam, lebih-lebih lagi ada antara mereka layak menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

No comments:

Post a Comment